School in Cargo

De Bron – Cargo

De band tussen basisschool de Bron uit Geldrop
en l’école primaire in Cargo, Burkina Faso.

Directeur: Kinda Issa.
School in Cargo

School in Cargo

De contacten met Basisschool de Bron zijn natuurlijk al van heel lang. Doordat de Bron verbonden is met de protestantse gemeente in Geldrop zijn zij al heel lang op de hoogte van de contacten van Geldrop met Burkina Faso. In 2002 komt er een delegatie in Geldrop en zij brengen ook een bezoek aan de Bron. N.a.v. dit bezoek houdt de school een inzamelingsactie voor etui’s, het wordt een groot succes! Heb kennis gemaakt in 2004 met Carliene Engelfriet die in de jaren daarna het contact zal zijn tussen de school en mij. Er komt weinig bericht uit de school van Cargo en dat maakt het contact moeilijk. Herman gaat een bezoek brengen aan Burkina en zal deze school extra aandacht geven. In december 2004 is Herman daar op bezoek,kan de school vanwege de ramadan niet bezoeken maar heeft contact met de directeur die hem in Zimtanga komt opzoeken en komt met goed bericht terug. De school is gegroeid naar 310 leerlingen, het afgelopen jaar kwamen er 89 !! leerlingen bij. Ze hebben veel wensen er is behoefte aan van alles, vooral schoolspullen.

Leermiddelen

Leermiddelen

In februai 2005 gaat Poppe er op bezoek en hoort dat er 308 leerlingen zijn. Op 50 meter afstand is een latrine en ze hebben grote voorraadbakken voor opvang van water. De schoolbanken zijn aan een opknapbeurt toe en men heeft behoeft aan leien voor de 1e klas en schriften, ballpoints en leerboeken voor de andere leerlingen, ook willen ze graag voetballen. Dit jaar heeft Carliene jubileum en wil van alles organiseren om geld voor Cargo in te zamelen. Er komt een kraam in de hal van de school over Burkina, de delegatie komt er op bezoek (die net toevallig hier is), nl. De Chef , Julienne en Melanie. De actie heeft €1300 en 50 volle etui’s opgeleverd. Het geld dat ze bij elkaar hebben gebracht is overgemaakt en er is, bleek later sportmateriaal gekocht, een muur om de woningen van de leerkrachten gebouwd, en er zijn schoonmaakartikelen gekocht etc.

Eind 2006 zamelt de school schoolspullen in omdat Poppe volgend jaar naar Burkina gaat en op de scholen spullen wil uitdelen, ze kunnen dan binnenkort met een transport mee naar Burkina. Ik heb informatie over het “naar school gaan en het onderwijs in Burkina”maar Carliene wil liever zelf op school er iets over gaan vertellen in de klas. In november 2007 als Poppe naar Burkina gaat,heb ik hem nog zelf een brief meegegeven voor de school in Cargo. Als hij terug is vermeldt hij:

De school is sinds 2005 uitgegroeid van 308 naar 395 leerlingen, er gaan meer meisjes naar school en er zijn nu 6 leerkrachten. Kinda vertelt dat de keuken is ingestort en er tussen de middag geen mogelijkheid meer is om de kinderen eten te geven.

In 2008 besluit de Bron om mee te doen aan Wandelen voor Water, wat fijn!

In maart 2009 halen de kinderen van de Bron, groep 7 en 8, €1050 op voor de waterpompen!

In oktober 2009 neemt Carliene afscheid van de Bron, ik ga haar even een hand geven en geef haar namens onze Stichting een bronzen trommelaar als aandenken en dank voor haar steun aan Burkina.

Juni 2010 brengen Bila en Salif onze touwpompbouwers een bezoek aan de Bron. Het was een leuk bezoek, ze hebben veel vragen beantwoord en groep 7 en 8 bedankt voor de prachtige opbrengst van het Wandelen voor Water. Heb in najaar 2010 gevraagd of de school iets kon maken –tekenen, schrijven, foto’s , brief van de directrice etc om mee te nemen naar de school in Cargo als ik er volgend jaar januari naar toe ga. Ik informeer nogmaals voor de kerstvakantie maar de school heeft geen tijd gehad iets te doen, was erg teleurgesteld. Heb toen zelf een groot gekleurde plaat gekocht, er foto’s van Geldrop opgeplakt, de molen en het kasteel, een kaart erop met een wereldbol vol met allerlei kinderen en daaronder de groeten van de kinderen van de Bron. Ook heb ik zelf maar een fotoboek van Nederland (in het Frans) gekocht om hen iets van Nederland te laten zien.

Op vrijdag 14 januari 2011 breng ik met de delegatie een bezoek aan Cargo. Na een vreselijke autorit, een weg vol kuilen, keien en zand komen we met de Chef aan in Cargo waar een groot spandoek ons al welkom heet, iedereen komt naar buiten rennen en is laaiend enthousiast. De school is weer gigantisch gegroeid en heeft momenteel 403 leerlingen. Er staan 2 schoolgebouwen en ze hebben 6 klassen.

In de klas

In de klas

  • CP1 en CP2 (=Cour Preparation) de laagste klassen, ze zijn ong. 6/7 jaar.
  • CE1 en CE2 (=Cour Elemantair) de middelste klassen, ze zijn ong.8/9/10jaar.
  • CM1 en CM2 (=Cour Moyen) de hoogste klassen, ze zijn ong. 10/11/12 jaar.
  • CP1 heeft 59 leerlingen, waarvan 34 jongens en 25 meisjes
  • CP2 heeft 69 leerlingen, waarvan 34 jongens en 35 meisjes
  • CE1 heeft 65 leerlingen, waarvan 35 jongens en 30 meisjes
  • CE2 heeft 70 leerlingen, waarvan 37 jongens en 33 meisjes
  • CM1 heeft 47 leerlingen, waarvan 20 jongens en 27 meisjes
  • CM2 heeft 88 leerlingen, waarvan 42 jongens en 38 meisjes

Enkele kinderen waren absent. Tijdens het vorige bezoek in 2007 waren er op deze school 219 jongens en 176 meisjes, op onze bezoekdag waren er 202 jongens en 188 meisjes. Je ziet: het aantal meisjes is op de scholen enorm toegenomen. Steeds meer ouders zijn ervan overtuigd dat het ook voor meisjes belangrijk is om naar school te gaan.

Overhandigen van cadeautjes

Overhandigen van cadeautjes

Ze zingen voor ons, houden toespraken, wij geven hen de cadeautjes die we meegenomen hadden (pennen, cadeautje voor de directeur, kleine lampjes , snoepjes ,de voetballen met pomp en de ballonnen.) Zoals ze in 2007 al melden, was de keuken ingestort, ze krijgen nu eten van een liefdadigheidsinstelling, maar ze willen graag een nieuwe keuken, ze willen graag reparatie van de huizen van de leerkrachten en ballen voor de kinderen. Ook lesmateriaal is er tekort. Ze hebben zó weinig maar: toch staat er lekker eten voor ons klaar!

Onze indruk is : het gaat redelijk goed met de school.