Nieuwsgierig

De Korenbloem – Zimtanga

De band tussen basisschool de Korenbloem uit Oirschot
en l’école primaire in Zimtanga, Burkina Faso.

Directeur : Zoundi E.Pascal.

In 2004 hebben Douwe Hofman en Herman Bouman een bezoek gebracht aan de basisschool de Korenbloem in Oirschot. Het contact is tot stand gekomen door Paul Maas. De school had in 2004 een actie gehouden voor de school in Zimtanga en het had €2000 opgebracht, een prachtig bedrag!! Van dat bedrag zijn de schoolbanken gerepareerd en ze wilden graag een keuken bouwen om voor de kinderen voor maaltijden op school te kunnen zorgen. Ook is er van het bedrag een fototoestel gekocht , zodat ze foto’s konden opsturen. Herman heeft die meegenomen naar Zimtanga. Mevr. Vd Bos, de directrice is altijd erg enthousiast en we weten dat ze in Zimtanga erg blij zijn met het contact met de Korenbloem. Daouda, de zoon van Zalissa, heeft zijn opleiding tot timmerman afgemaakt en gaat de houten bankjes met de tafeltjes eraan vast repareren.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig

In februari 2005, als Poppe en Gerben op bezoek gaan bij de school in Zimtanga, schrijft hij erover: het is een ouder schoolgebouw met 287 leerlingen. Er zijn 6 lokalen en in ieder lokaal zitten 2 klassen. De bankjes zien er erg slecht uit, zegt hij en de keuken staat op instorten…

Ze houden een Afrika markt en doen mee met schoolspullen inzamelen voor de basisschool daar en maken opnieuw geld over. In januari 2007 komt er een brief uit Zimtanga met foto’s van Daouda die de bankjes aan het repareren is.

In november 2007 gaat Poppe weer naar Burkina en neemt post mee voor Zimtanga en brengt hen ook de ingezamelde schoolspullen die met de boot naar Burkia waren verscheept. Hij schrijft: De school is gegroeid van 287 naar448 leerlingen.Er zijn nu ook 6 leraren. Dankzij de bijdrage van de Korenbloem en de reparatie van Daouda ziet de school er redelijk uit. Hij brengt volop brieven –foto’s en tekeningen mee terug. In februari zijn we weer een keertje uitgenodigd op school en kunnen aan 16 klassen een hoop vertellen en via de beamer foto’s laten zien

In oktober 2008 maken ze weer €1000 over en is er weer een kerstmarkt waar we voor uitgenodigd zijn. Wij leggen er €300 bij en Herman heeft met de school overlegd toen hij daar was om van dat geld toiletten te bouwen voor de leerkrachten. In juni 2009 ga ik met Simon in de klas van juffr. Ilse een verhaaltje houden over de belangrijkheid van water en over de touwpompen. Ook hen tekeningen overhandigd.

Toiletten

Toiletten

In mei 2010 gaan Bila en Salif – de touwpompbouwers- mee op bezoek bij de Korenbloem, tevens laat ik hen de foto’s zien van de toiletten van de leerkrachten die klaar zijn. Het is een leuk in interessant bezoek , ook vanwege de meegenomen touwpomp , de kinderen van groep 1 t/m 5 heeft de pomp van dichtbij mogen aanschouwen en eraan draaien. Tot slot geeft Ilse symbolisch Bila een cheque mee van €500 voor de school in Zimtanga. Er wordt aan de school gevraagd wat ze voor dat bedrag willen doen – wat ze het hardste nodig hebben en ze willen graag een stukje land bij de school waar ze tuintjes willen aanleggen en de kinderen kunnen leren hoe ze groenten en fruit moeten verbouwen (ze moeten daar zelf ook zorg voor dragen) en tevens die groenten dan gebruiken om tussen de middag een maaltijd van te maken. Ook leren ze hoe ze die groenten dan moeten bereiden.

In december 2010 stuurt Mevr.Hanneke vd Bos een brief –die ik voor haar vertaald heb – voor de directeur in Zimtanga en ook een stapel tekeningen die ik gezamenlijk mee zal nemen tijdens mijn bezoek naar Burkina.

Ontvangst

Ontvangst

In januari 2011 ga ik dus zelf voor het eerst een bezoek brengen aan Burkina. Op maandag 10 januari gaan we naar de basisschool van Zimtanga en ontmoeten daar eerst de directeur Hr. Zoundi E.Pascal. Er is een nieuwe directeur en er is niet helemaal goed alles doorgegeven over het scholencontact, zodat we de directeur even moeten bijpraten over wat er allemaal de laatste jaren tussen de 2 scholen is gebeurd. Ook de Chef is meegegaan naar de school. De leerlingen stormden naar buiten en ook de leerkrachten kwamen naar buiten om ons welkom te heten. Na alle speeches en cadeaus overhandigen gingen we de klassen bekijken, de klassen zien er niet zó geweldig uit, er zitten grote gaten in de vloeren. En jawel het aantal leerlingen is weer gestegen van 448 in 2007 naar 533 in 2011. En…..266 jongens en 267 meisjes.!!

Een volle klas

Een volle klas

De school is verdeeld in 3 categorieën:

  • CP1+CP2 (=Cour Preparation) laagste klassen, zij zijn 6/7 jaar oud.
  • CE1+CE2 (=Cour Elementair) middelste klassen, zij zijn 8/9 jaar oud.
  • CM1+CM2 (=Cour Moyen) hoogste klassen, zij zijn 10/11/12 jaar oud.
  • CP1 heeft 81 leerlingen
  • CP2 heeft 81 leerlingen
  • CE1 heeft 96 leerlingen
  • CE2 heeft 98 leerlingen
  • CM1 heeft 90 leerlingen
  • CM2 heeft 87 leerlingen

Dus wel “lekker “ volle klassen. We nemen op een hartelijke manier afscheid en moeten de beste wensen aan de leerlingen, leerkrachten en de directeur overbrengen, ook geven ze tekeningen mee.

In november gaan Simon en ik een bezoekje brengen aan de Korenbloem, de school heeft het momenteel erg druk en ze willen volop aandacht aan ons bezoek besteden.