Vriendschapsbanden

Om in onze gemeente wat meer begrip voor dit probleem te krijgen, is het belangrijk dat we beginnen bij de kinderen. Kinderen vinden het leuk en spannend om contact te hebben met leerlingen uit een ver land en zijn heel benieuwd hoe andere kinderen leven, hoe ze leren, wat ze zoal de gehele dag doen etc. Je kunt ze verder geïnteresseerd krijgen, door bv. contact te bewerkstelligen tussen een school hier in Geldrop en een school in Burkina Faso.

Dat is wat we een aantal jaren met verschillende scholen hebben gedaan.

Er is tussen 5 scholen (4 in Geldrop en 1 in Oirschot) een vriendschapsband aangegaan, nl. tussen:

  • Basisschool De Bron en basisschool in Cargo
  • Basisschool ’t Anker en basisschool in Singa
  • Basisschool ’t Klokhuis en basisschool in Kourpelé
  • Basisschool ’t Vijfblad (groep 7) en basisschool in Soala
  • Basisschool De Korenbloem (Oirschot) en basisschool in Zimtanga

Regelmatig laat ik me op de basisscholen zien, soms ga ik ze iets vertellen over het leven op in Burkina , soms iets over de kinderen op hun school, soms over een actie die we graag zouden houden voor een school, soms gaan we wat artikelen uit dat land laten zien en ze vertellen waar ze voor zijn. Ze vinden het leuk om voor de kinderen in Burkina te tekenen, foto’s op te sturen, en zelfs om schoolspullen in te zamelen of geld bijeen te brengen voor b.v. het bouwen van een keuken of het repareren van schoolbanken.

We proberen ook regelmatig bericht terug te krijgen voor hen, doordat mensen vanuit hier een bezoek brengen aan Burkina en bereid zijn de scholen te bezoeken, of tijdens het bezoek van de officiële delegatie aan de scholen. Daardoor blijft de vriendschapsband levendig en zijn ook de leerkrachten hier in Geldrop bereid om hier aan mee te werken.

De afgelopen jaren hebben de scholen al van alles ondernomen. De laatste actie was in het voorjaar een inzameling van schoolspullen, die momenteel allemaal in Burkina zijn aangekomen en in november door 2 bezoekers aan de scholen worden uitgedeeld. Zo proberen we door steeds iets nieuws, de scholen te blijven interesseren voor kinderen voor wie het niet zo heel gewoon is dat ze dagelijks naar school gaan.

Lucy Hermsen