Het Anker – Singa

De band tussen basisschool het Anker uit Geldrop
en l’école primaire in Singa, Burkina Faso.

Directeur: Eonsimba Kouka.

De school in Singa is in 1991 gebouwd, dus is de school al 20 jaar oud. Singa ligt ten oosten van het meer van Bam in de streek Zimtanga. Ik (Lucy Hermsen) ben verantwoordelijk voor het contact tussen de scholen vanaf 2000/2001 , maar het contact was er voor die tijd ook al. In al die jaren heeft het Anker al veel betekend voor de leerlingen van Singa. Er is al 2x een actie met schoolspullen geweest, ze hebben geld ingezameld voor de couveuses, en regelmatig gaan er brieven en tekeningen naar Singa en komen er berichten terug. Ook mag de delegatie die om de 3 jaar uit Burkina komt, op bezoek komen bij het Anker. Zo hebben we in 2010 nog met Bila en Salif een demonstratie van de touwpomp gegeven op school.

De school heeft momenteel 200 leerlingen en hoewel vroeger er meer jongens op school zaten dan meisjes, is nu het aantal meisjes 102 en het aantal jongens 98, wat een vooruitgang! Dat betekent dat de ouders er van overtuigd zijn dat onderwijs voor meisjes heel belangrijk is!

De school bestaat uit 3 lokalen en in 2 lokalen zitten zelfs 2 klassen.

 • In lokaal 1 zit klas CP 1(= Cour Preparation) en is de laagste klas. Kinderen zijn ong. 6/7 jaar en hierin zitten 36 jongens en 28 meisjes. Totaal 64 leerlingen.
 • In lokaal 2 zitten zowel CE 1 als CE 2 (=Cour Elementair) en zijn de middelste klassen. Kinderen zijn ong. 8/9/10 jaar.
  • In CE 1 zitten 12 jongens en 15 meisjes dus totaal 27 leerlingen.
  • In CE 2 zitten 22 jongens en 23 meisjes dus totaal 45 leerlingen, dus in dit lokaal zitten 72 kinderen.
 • In lokaal 3 zitten CM 1 en CM 2(=Cour Moyen) en zijn de hoogste klassen. Deze kinderen zijn ong. 11/12 jaar.
  • CM 1 heeft 9 jongens en 15 meisjes dus 24 leerlingen.
  • CM 2 heeft 20 jongens en 20 meisjes dus 40 leerlingen. Samen in één lokaal dus 64 leerlingen.

Goed gevulde klassen dus….In de klassen staan watertanks van Plan International, zodat de kinderen overdag schoon drinkwater hebben, ze moeten het water echter wel van verder weg halen, ze hebben geen put bij de school. Ze hopen al heel wat jaren dat de school een put krijgt zodat kinderen fijn water uit de put kunnen drinken.Wel hebben ze wc’s (die zijn betaald door het Jan van Branbantcollege in Helmond) en daar staat ook een waterreservoir met een kraantje waar de kinderen na het wc- bezoek hun handen kunnen wassen.

De klassen zien er redelijk uit, maar er is weinig lesmateriaal. De bovenbladen van de schoolbanken zijn erg afgesleten en ruw, waardoor schrijven of tekenen erg moeilijk is. Er is vóór en achter in de klas een schoolbord zodat ze gescheiden van elkaar les kunnen krijgen van dezelfde leraar.

Natuurlijk hebben ze ook vragen aan ons:

 • De 3 leraren hebben een woning bij de school, maar 2 van de 3 woningen zijn in een slechte staat (bouwvallig) Ze zouden graag nieuwe woningen hebben. De leraren komen vaak van ver en kunnen niet iedere dag naar de school komen vanaf de plek waar ze eigenlijk wonen.
 • Ze willen graag een pomp op het terrein van de school.
 • Ze zouden graag voetballen hebben en tenues om in te sporten.
 • De leerkrachten hebben slechte kapotte bureaus en ook de schoolbankjes zijn aan een opknapbeurt toe.

Dit alles hebben we zelf kunnen zien toen we afgelopen januari 2011 in Singa op bezoek gingen. De kinderen stonden al in rijen langs de kant van de weg om ons toe te zingen en samen liepen we richting school. Daar werden we door de leerkrachten en de directeur van de school Eonsimba Kouka welkom geheten. Na alle klassen te hebben bewonderd moesten we ook met hun eten. Wat een gastvrijheid!

Toen we de dag erop naar de hoofdstad terug gingen, stond er plots een man langs een brommer naar ons te zwaaien dat we moesten stoppen. (zeker 50 km van de school vandaan) het was de directeur Eosimba Kouka, met een grote enveloppe in zijn hand. Wij moesten persé tekeningen meenemen voor de kinderen van BS het Anker samen met de hartelijke groeten…