Het Klokhuis – Kourpelé

De band tussen basisschool het Klokhuis uit Geldrop
en l’école primaire in Kourpelé, Burkina Faso.

Directeur : Sawadogo Hubert.

In mijn administratie zie ik dat mijn eerste contact met het Klokhuis dateert van maart 2002, maar daarvoor was er ook al contact onderling. In dat jaar brengt de delegatie een bezoek aan het Klokhuis. Vanaf 2004 heeft het Klokhuis ook een “eigen” school waar ze contact mee gaan onderhouden en dat is de basisschool in Kourpelé een school aan de andere kant van het meer van Bam. Er is sinds het begin van het schooljaar2004 een nieuw gebouw met 3 klassen. Het is gebouwd met subsidie vanuit Nederland, Canada en (een beetje) van de overheid. Omdat ze nog bijna geen leermiddelen hebben, is er nog maar 1 klas actief nl. de tweede. Ze zitten dan nog op recht toe – recht aan bankjes, zonder tafeltjes (10 kindjes op een bank). Ze hebben een tekort aan alles op school : lessenaartjes, schriften, pennen, latrines en behuizing voor de leerkrachten. In 2005 komt de delegatie (incl. de Chef) op bezoek op het Klokhuis. In 2006 horen we dat van het geld dat het Klokhuis had gegeven een huis voor de leerkrachten is gebouwd, en er sportmateriaal en leesboeken gekocht zijn.

Er is al een keer een grote aktie geweest op het Klokhuis die € 1650 voor hen opleverde en in 2007 worden er volop schoolspullen ingezameld.

Als Poppe Boonstra in 2007 er weer op bezoek gaat, ziet hij de grote vooruitgang van de school :

  • In 2005 nog maar 82 leerlingen, 1 onderwijzer en geen schoolspullen.
  • Nu in 2007 3 klassen , 3 onderwijzers, 226 leerlingen en wel schoolspullen. Er zijn nu goede schoolbanken, een wc en betere hygiëne.

In maart 2009 doen groepen 7 en 8 van het Klokhuis mee aan Wandelen voor Water, en ook de andere klassen hebben van alles op touw gezet om geld in te zamelen voor Kourpelé, het uiteindelijke bedrag was bijna € 3000 !!

In 2010 brengen de delegatie uit Burkina bestaande uit Bila en Salif een bezoek aan het Klokhuis , vertellen over de touwpomp en bedanken de kinderen voor het meedoen aan de actie Wandelen voor Water.

In januari 2011 breng ik (Lucy ) samen met 5 anderen een bezoek aan Burkina Faso en bezoeken ook de school in Kourpelé. In een houten kistje genaamd een piroque steken we het meer van Bam over waar de kinderen van de school zingend op ons staan te wachten en begeleiden ons lopend naar de school.

De school heeft momenteel 237 leerlingen, de directeur heet Sawadogo Hubert, hij was voorheen leerkracht op deze school en we hebben begrepen dat het de gewoonte is dat om de 3 jaar vaak gewisseld wordt van directeur. Hij vertelt dat zeker dankzij de bijdrage van het Klokhuis de omstandigheden voor de kinderen om te studeren beter is geworden. Ze hebben nu een keukentje om de maaltijd voor de kinderen te bereiden, huisjes voor de leerkrachten, zelfs een magazijntje met opslag voor bonen, rijst en olie, gekregen van een hulporganisatie, alleen hebben ze nog geen kantine om de kinderen gezamenlijk te laten eten.

Het schoolgebouw heeft nog steeds 3 lokalen, in elk lokaal 80-87en 70 leerlingen. 30 jongens en 40 meisjes. Op al onze bezochte scholen meer meisjes dan jongens. De bevolking heeft , zeker onder invloed van Elizabeth de vrouw van de Chef, begrepen dat onderwijs voor meisjes erg belangrijk is.

Natuurlijk hadden ze ook een wensenlijstje voor ons :

  • Een kantine voor de kinderen om te eten.
  • De vraag of we weeskinderen willen adopteren om ze de kans te geven ook naar school te gaan. En evt.daarna de middelbare school.
  • een medisch postje (waar ze volgens ons geen toestemming voor krijgen omdat er aan de andere kant van het meer in Zimtanga een zit) maar kan me voorstellen dat dat niet handig is. Overtocht moet je betalen en is ook ’s nachts en ’s avonds niet mogelijk.
  • een opvangcentrum voor de jeugd en sportkleding voor de jeugd.

Al met al een geweldig warm bezoek aan Kourpelé en dan bedoel ik niet alleen de temperatuur van de zon!

Dit alles mochten we weer aan alle klassen van het Klokhuis vertellen en onze film die Simon speciaal voor de kinderen heeft gemaakt laten zien. Er werden veel vragen gesteld en ik geloof dat ze de film erg leuk vonden. Ook alle meegebrachte tekeningen hebben we afgegeven.