100.000 kippen op een bromfiets en een schaap op het dak!!

Woensdag 26 januari,

Het ziet er naar uit dat het ook vandaag weer smoorheet gaat worden, we zijn vroeg opgestaan om HIEPERDEPIEP te zingen voordat Marius (de vroege vogel) te voorschijn komt en dat is gelukt. Marius wordt vandaag 67 jaar wat een leeftijd en wie wordt er nu jarig in Ouagadougoo.  We zetten hem feestelijk in de (nep)bloemen, slingers en we ridderen hem tot jarige van de dag!!! Hij krijgt mooie cadeaus (waaronder zijn eigen pak koffie, een mooie kaart en een cadeaubon) en hij is blij verrast.

Vandaag gaan we met een hele club Afrikanen naar Soala, dat is een plaatsje zo’n 60 km vanaf Ouagadougoo. De basisschool daar heeft een samenwerkingsverband met het Vijfblad in Geldrop. Om 9:45 komen we aan en worden naar een klaslokaal gebracht waar we elkaar voorstellen en alvast onze bekende cadeaus uitdelen, de kinderen van het Vijfblad hebben prachtige tekeningen gemaakt voor de kinderen van deze school, ook de directeur heeft een brief meegegeven in het Frans en Lucy overhandigt dit alles met de nodige flair!!

De kinderen staan buiten tegen de ramen aangeplakt, nieuwsgierig als ze zijn. We bezoeken alle klaslokalen en zelfs daarna nog een andere school die ook weer niet gepland stond, midden in de rimboe. Achteraf blijkt dat deze school nauw samenwerkt met die in Soala, ook het geld wat gegeven is ivm de hongersnood is gedeeld. Bij vertrek krijgen we dan ook een groot cadeau in de vorm van een ram en een kip. De ram gaat op het dak van de landcruiser en hobbelt de hele weg terug van links naar rechts. De kip gaat in de zeer kleine achterbak.

Het eten slaan we af en terug in Ouagadougoo nemen we een cup-a-soup, wat zijn die dingen lekker op zijn tijd. Onderweg naar huis komen we weer van alles tegen, waaronder een bromfietser met helm! En we denken op een bromfiets maar die was niet te zien, de bromfietser was omringt van voor naar achter en van onder tot boven met levende kippen, niet te geloven!! De hele kippenfokkerij heeft hij meegenomen. Ook zien we een brommer met zes schapen achterop en voorop vastgebonden, ze waren heel zielig aan het blaten, vonden wij. Noely zegt dat dit normaal is, mensen hebben geen vervoer of het is te duur.

Dan gaan we rond 16 uur lekker winkelen met Juliënne en Noëlie, we gaan naar een soort marktje waar men veel brons, kralen en maskers verkoopt, het wordt een interessant bezoek en het afdingen is een leuke sport.We gaan naar huis met de tassen weer goed gevuld.  We kopen onderweg nog wat bananen want inmiddels hebben we wel wat honger gekregen.

Helaas viel gisteren weer de stroom uit dus ook het blog konden we niet bijwerken. Dus gaan we nu maar verder. We gaan de laatste avond in Burkina Faso uit eten om hier passend afscheid te nemen en natuurlijk Marius zijn verjaardag te vieren. Het is een mooi, sereen restaurant geleidt door de zusters (Carmelitessen) Traivailleuses Missionnaires. Het restaurant heet L’eau Vive en deze zijn overal in de wereld bekend. Er is ook een heel leuk winkeltje bij, dus daar hebben we nog het een en ander ingeslagen, alweer!!! Het eten was heerlijk, echt klasse, vis (Capitaine)in een heerlijke knoflooksaus met spinazie en frietjes. Als toetje kwam er voor Marius een grote verrassing, de zusters kwamen al zingend een taart met kaarsjes aanbieden, het was  een reuzentaart, we hebben er van gesmuld, de restjes gingen met Paul en Salif mee naar huis.

Moe en voldaan gaan we na deze bijzondere avond naar het huis terug, aldaar blijkt de ram er nog te zijn, en de waakhond wordt er erg onrustig van en blaft de hele nacht door, daar gaat onze goede nachtrust!!