Goué en de beeldentuin van Laongo

Het is in Burkina om 07.00 uur meteen licht en dus begint de dag rond die tijd.

Eerst lekker ontbijten met een ouderwets Frans stokbroodje en daarna op pad. Een boeiende dag met een druk programma. Eerst om 09.30 uur naar het proefproject van een kippenboerderij in Goué. Dit project is begonnen in februari 2010 met 20 kippen. Nu scharrelen er 110 rond met 2 hanene in de buurt dus dat gaat goed. Het ziet er echt goed uit, we hebben met z’n allen een kijkje genomen en gesproken met de dames en heren die het project leiden. Werkelijk midden in de rimboe en na hotsknots over de zanderige wegen. Daarna onder de boom vergaderd met de betrokkenen over het starten van een nieuwe kippenfarm. Moet lukken, vinden wij.

Dit project zal worden gedaan door de vrouwen van Goué en ZWO helpt mee door het verlenen van een mikrokrediet. (Binnen zes jaar moet de lening worden terugbetaald. Het geld dat terugkomt wordt opnieuw geinvesteerd in nieuwe projecten. Een bedrag van 1000 euro wordt als gift verstrekt.) Meermalen hebben de delegatieleden vandaag genoten van toiletbezoeken. Dat is een ervaring op zich, kunnen wij jullie vertellen. Midden in de bush, boven een gat hangen, surprise!

Tussen de middag genoten van een broodje warme geitenkaas bij een geitenboerderij, óók gelegen in de bush, maar wel aan een meer. De kok moest thuis worden opgehaald omdat er verder niemand was. Heerlijk uitgerust.

Het klapstuk van de dag was toch een prachtige excursie naar de beeldentuin van Laongo. Uniek!. Het was erg warm maar meer dan de moeite waard. Beelden van graniet, uitgehouwen door diverse kunstenaars vanuit de hele wereld. Zij hebben op uitnodiging van de regering een maand gewerkt aan een beeld met een door hen uitgekozen thema. Vaak kwam het thema: Goed en kwaad en Mooi en Lelijk aan de orde. Prachtig dus. Misschien kunnen we nog wat foto’s op de site zetten.

Morgen gaan we naar Zimtanga en daar hebben we waarschijnlijk helaas geen verbinding. Dus tot nader orde: tot ziens en bedankt voor jullie interesse.

Veel groeten van ons allemaal, Simon, Attje en Marius, Lucy, Marjon en Lianne. Wij hebben het bijzonder naar onze zin.

Opmerking Marjon: als het zo doorgaat met het heerlijke eten, kom ik kilo’s aan! Uitspraak van de dag.

Andere uitspraak: (van Simon) gezien op een auto in BF: “Een oog dat niet gehuild heeft, heeft nooit iets gezien.”

En nog een:(Uit de beeldentuin): “Elke keer wanneer een oude man of vrouw sterft, brandt er een bibliotheek af.”