Informatiebulletin 45

INFORMATIEBULLETIN 45

december 2010

In deze aflevering:

 • Trouwen in Burkina
 • Eten met verrassing
 • Platformdag
 • Erwtensoepactie
 • Delegatie mnaar Burkina
 • Tenslotte…

Blijf ook op de hoogte via onze website: www.geldrop-burkinafaso.nl

1. Trouwen in Burkina.

Jannie en Simon v.d. Maal hebben de bruiloft van Roeland v.d. Bos en Julienne Sawadogo bijgewoond in Ouga op 30 oktober 2010. Een prachtige, airconditioned, zaal van het centrale gemeentehuis, gevuld met kleurige geklede mensen was het eerste decor voor de officiële huwelijksbevestiging. Een humorvolle loco-burgemeester, die enkele kleine oneffenheden in de ceremonie glad streek bevestigde het huwelijk.

Oui!

Buiten kon iedereen, die niet voor het feest was uitgenodigd het bruidspaar feliciteren. En er werden foto’s gemaakt in allerlei samenstellingen van familie en vrienden.

Daarna ging men onder luid getoeter naar de feestzaal. Ongeveer 500 genodigden vulden de mooie zaal. Over een rode loper en na het doorknippen van een lint kwam het bruidspaar binnen. Tijdens de speeches van vertegenwoordigers van beide families en vrienden werden de gasten voorzien van eten en drinken. Het bruidspaar mocht een driedelige bruidstaart aansnijden met bovenop een blank bruidspaar. Kennelijk hebben ze geen bruin/witte poppetjes. Een bandje en een koor zorgden voor de muzikale omlijsting. Op een gegeven moment kwam de stemming er in en ging men staan om te dansen op het ritme van de band. Ook bruid en bruidegom kwamen los. Tot slot van deze festiviteiten ging men het bruidspaar feliciteren en cadeaus overhandigen. Ik heb namens degenen,die de wenskaart in het Kruispunt hebben getekend de gelukwensen overgebracht. U was er een beetje bij en het bruidspaar vond dat zichtbaar geweldig.

Bruidsmeisjes

Thuis bij de moeder en tante van Julienne ging het feest van eten en drinken verder. Door een groepje wijze en oudere mannen werd op traditionele wijze over de huwelijksverbintenis beraadslaagd. Toen men, na overleg met de wijze en oudere vrouwen, het eens was geworden werd er luid geapplaudisseerd. Tot slot droeg de beste vriendin van Julienne een grote mand met huisraad op haar hoofd het huis uit, gevolgd door het bruidspaar. Dit symboliseerde het uit huis gaan van de bruid, om samen met de bruidegom naar een ander huis te gaan om daar te gaan leven. Jannie en ik hebben genoten van het hele feest. Het was een geweldig feest en een bijzondere gebeurtenis!

Simon van der Maal

2. Eten met verrassing

Enige tijd geleden kregen ZWO en de Stichting Samenwerking Geldrop – Burkina Faso een uitnodiging om deel te nemen aan een “try out”. Voor zover deze term onduidelijk is: Er is iets nieuws bedacht en dan mag je daar naar toe zonder te betalen om te kijken of het de moeite waard is.

Deze try-out was van het nieuwe Grand Café Restaurant D’n Brabander. De verrassing was, dat aan de gasten gevraagd werd om een bijdrage te geven voor een project in Burkina Faso. De tweede verrassing was, dat het eten voortreffelijk [*] was.

Op die avond, midden oktober, zijn Jannie van der Maal en ik er geweest en hebben geproefd. Zoals al gezegd: het was goed, erg goed. Dit lijkt op reclame, is het eigenlijk ook wel. Maar als het om Burkina Faso en de projecten daar gaat, ben ik weinig scrupuleus. Hoe dan ook, de opbrengst voor het project voor een kippenfokkerij in Goué was ruim 500 Euro en dan mag je wel enige reclame maken. Of niet?

Op de officiële opening, een paar dagen later, werd het bedrag overhandigd aan Piet Bakker, de voorzitter van ZWO, die als dank een fraai bronzen beeld aan de eigenaar heeft gegeven.

Als het mag van de redactie van deze nieuwsbrief: Job en ik zijn vorige week als gewone gast er gaan eten. Wat ons, als niet helemaal meer jonge mensen, goed beviel, was dat ze speciale porties hebben voor senioren. Want dat is het grote probleem bij veel restaurants: je krijgt te veel.

Nog iets over het interieur: dat nodigt echt uit om te gaan zitten. Het oude CONDOR is onherkenbaar veranderd in een open, licht geheel.

Herman Bouman

[*]Uw redacteur kan dit intussen bevestigen!

Platformdag Burkina Faso 2010: Samen werken, Samen doen!

Op 6 november zijn we met een afvaardiging van ZWO en de stichting Samenwerking Geldrop-Burkina faso naar de platformdag geweest. Het platform wil een verzamelplaats zijn voor alle Nederlandse groepen en individuen, die samenwerken met groepen of individuen in Burkina. Er waren ruim 70 mensen. Verschillende organisaties hadden een tafel ingericht met hun activiteiten in Burkina, zodat anderen konden zien waar men mee bezig is en daar bij zou kunnen aansluiten of de kennis voor eigen projecten gebruiken.

We begonnen met een toespraak van de plv directeur sub-Sahara van het ministerie van buitenlandse zaken. Eén van haar stellingen was: “iedereen wil effecten zien van de eigen bijdrage, maar dat lukt niet altijd. Verbeteringen hebben tijd nodig” Haar advies: zit, luister en leer. Zit, om te horen wat hun probleem is en hoe zij dat zelf zien. Luister, welke oplossingen hebben ze zelf? Leer, wij kunen helpen om hun oplossingen te helpen realiseren. Een ander advies was: neem niets over wat de (lokale) overheid hoort te doen. Spreek ze er wel op aan, via de eigen bevolking. De Nederlandse ambassade stimuleert de Burkinese overheid om vakonderwijs te verzorgen, want het basisonderwijs is voor velen te bereiken..

In workshops vertelde ervaringsdeskundigen over: landbouw, water(putten), onderwijs, etc. deze workshops waren er ook voor bedoeld om ervaringen te delen. Op een grote kaart van Burkina kon iedere organisatie aangeven waar en waarmee men bezig is. Op die manier kon men zien bij wie men zich kan aansluiten voor uitwisseling en samenwerken.

In de middag waren er workshops om het samen werken, samen doen verder inhoud te geven per regio.

Aan het eind van de middag richtte een vertegenwoordiger van de Burkinese ambassade in België zich tot de aanwezigen om hen te bedanken voor alle inspanningen van elke organisatie in Burkina.

Tot slot kregen we een lopend buffet aangeboden, dat klaar gemaakt was door Burkinese vrouwen een feestelijk slot van een inspirerende dag. Volgende keer moeten we nog meer tijd inruimen voor uitwisseling en samen werken en samen doen.

Simon v.d. Maal

Erwtensoepactie 2010

Zaterdag 20 november was het weer zover : de jaarlijkse erwtensoepactie vond plaats in het Kruispunt. Het was weer een gezellig samenzijn, waar ook Elone Hellemans en haar pleegzoon en dochter aanwezig waren. De erwtensoep was overheerlijk, en de keukenploeg heeft geweldig gepresteerd!! Ook de boekentafel liep over, en de kaarten en andere kadoos waren volop aanwezig. Het Rad van Avontuur was er luid en duidelijk, en heeft weer geweldige resultaten geboekt. De ‘spreekstalmeester’ was bijzonder op dreef !! Het resultaat van deze Aktie is ongeveer 2500 Euro !! Een prachtig resultaat , waarvoor de Stichting Vrienden van Rwanda hun gevraagde deegkneedmachine zeker zullen kunnen aanschaffen. Deze machine zal gebruikt worden om de bakkerij van de CAM ( vakschool) in Kirinda verder te laten groeien. Alle medewerkers aan deze dag, de voorbereiders, de verkopers, de keukenploeg, en de coördinator willen we hartelijk bedanken !!

Namens de aanwezigen op de erwtensoepaktie

Douwe Wielenga

Delegatie naar Burkina

De delegatie naar Burkina in januari 2011. is kompleet. Er zijn in totaal 6 personen, die meegaan. Ook is er een voorlopig programma. Nadat we wat geacclimatiseerd zijn in de hoofdstad Ouaga bezoeken we de 5 scholen in Burkina, die contacten onderhouden met 4 scholen in Geldrop en 1 school in Oirschot.

de delegatie

In Zimtanga brengen we een bezoek aan de protestante en rooms katholieke kerk en gaan we ook langs bij de moskee. Verder bezoeken we de pompen in Kayon, Batanga en Dougré. Het project “schapen fokken door gehandicapten” in Kongoussi willen we zeker ook bezoeken. Op terugweg naar Ouaga krijgen we een stuk historie en ceremonies te zien in het museum in Manéga. Uiteraard bezoeken we Kokologho: de touwpomp, de graanmolen en het alfabetiseringsproject. Voor Gered Gereedschap bezoeken we de opleidingscentra in Gampéla en Imasego. Via de geitenboerderij in Fada gaan we naar de olifanten in het park Nazenga. Ook bezoeken aan de kunstmarkt staan op het programma.

Simon v.d. Maal

Tenslotte…

 • …werden wij opgeschrikt door het bericht dat Poppe Boonstra overleden is. Ooit via ZWO kennisgemaakt met Burkina Faso en, zoals hij het zelf zei, besmet met het “Afrikavirus”. Op zijn eigen wijze is hij doorgegaan met projecten in Burkina. Wij wensen Jetske en de kinderen veel sterkte toe.
 • …Gered Gereedschap kan inderdaad enigszins opgelucht ademhalen. Weliswaar wordt de komende jaren op de gemeentelijke subsidie wat bezuinigd maar het werk kan doorgaan.
 • …Lijkt het ons goed om onze rekeningnummers weer eens te laten zien. Wij moeten het tenslotte hebben van uw giften en subsidies en dat laatste wordt er niet eenvoudiger op in deze tijd van bezuinigingen.
  • Commissie ZWO: 66.30.13.291
  • Stichting Samenwerking Geldrop-Burkina Faso: 15.97.39.918
 • …zijn uw reacties altijd welkom op mvanbrugge@onsbrabantnet.nl