Veertigjarig jubileum

1973 – 2013

40 jaar contact met BURKINA FASO

Begonnen in 1973 met steun aan het UNESCO project: “Gelijkheid van toegang tot het onderwijs voor vrouwen en meisjes” (in toenmalig Opper-Volta). Een hele mond vol.

Nu, in 2013, is het kortweg SAMENWERKING Geldrop – Burkina Faso

JUBILEUM PROJECT

Ter gelegenheid van dit jubileum zijn een tweetal projecten uitgekozen ten behoeve van gehandicapten:

  • het laten maken van 100 driewielers om de mobiliteit te verhogen en tegelijk ook om daar, wat je zou kunnen noemen, “ambulante handel” mee te bedrijven. Deze driewielers worden in Ouagadougou gemaakt in een werkplaats van gehandicapten. Ze kosten ongeveer €250 per stuk.
    driewieler

    Met haar driewieler staat deze vrouw regelmatig op de markt van Zimtanga. Anderen hebben een soort kist achterop met handelswaar.

  • het installeren van 50 kippenfokkerijtjes, zodat ook hiermee geld kan worden verdiend. Hiermee is al ervaring opgedaan bij een groep vrouwen. De kosten van zo’n fokkerij zijn ongeveer €500. Het is beter om per gehandicapte een kleine fokkerij te beginnen. Op die manier kunnen ze het overzien en kunnen ze het werk makkelijk aan. Bovendien wordt ook de kans op ziekten kleiner, door het geringere aantal kippen.
    kippenfokkerij

    Een simpele kippenfokkerij

Uiteraard zoeken we nog bijdragen om het geheel te kunnen realiseren. We denken, dat Wilde Ganzen deze projecten zal steunen, maar er zal nog aardig wat bij moeten.

Als u een bijdrage wilt geven: GRAAG! U kunt storten op rekening 1597.39.918 tnv Stichting Samenwerking Geldrop – Burkina Faso of op rekening 6630.13.291 tnv ZWO Geldrop onder vermelding van “JUBILEUM”. Beide zijn ANBI-organisaties, dus uw gift is aftrekbaar.

Voor informatie: www.geldrop-burkinafaso.nl

Piet Bakker, 0402857173

Herman Bouman, 0402800151

Een beetje geschiedenis

Op een gegeven moment, rond 1975, kwam er een verzoek om ondersteuning van de zeer dynamische vrouwengroep van het dorp Zimtanga. Het was een hele waslijst, teveel voor een enkel iemand, totaal ruim 10.000 gulden. Na een bericht in Tweeklank kwam een groep mensen samen om te helpen het geld bij elkaar te krijgen.

unesco

Bovenaan, met hoofddoek, staat mevrouw Scholastique Compaoré, leiding van UNESCO.

In 1977 vond het eerste bezoek aan Opper-Volta plaats. De Beatrixschool hoorde daarvan en vroeg spullen mee te nemen: ze wilden een school adopteren. Dat is gelukt, ook al bestaat de Beatrixschool niet meer: het contact gaat door. Daarna werd het project voor de vrouwen geïntegreerd in de Commissie ZWO van de protestantse kerk in Geldrop – en kreeg het vleugels. In 1991 werd de Stichting Samenwerking Geldrop – Burkina Faso opgericht die zeer nauw samenwerkt met ZWO. Hoofddoel van beide organisaties is het ondersteunen van vrouwen en gehandicapten Enkele hoogtepunten: een project “30 molens voor 3 provincies”, samen met de NCVB (Ned. Christen Vrouwenbond). Dit bracht 500.000 gulden op – en meer dan 30 graanmolens. Veel kleding werd ingezameld om te verdelen. Nu is minder nodig: de welvaart is (iets) gestegen. Gered Gereedschap ging voor Burkina Faso werken, met name voor “jeugd in moeilijkheden”.

Er kwamen uitstekende contacten (en steun!) van Wilde Ganzen en andere organisaties, waardoor veel meer projecten konden worden uitgevoerd. Via het ICCO werd de “tuin van de vrouwen” een doorslaand succes – nadat ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de Beatrixschool de markt van Geldrop in beslag genomen was met allerhande kramen en activiteiten om de eigen bijdrage te verzekeren. Op die ene dag in 1981 werd ƒ15.000 bijeen gebracht! Samen met Impulsis, Wilde Ganzen, Aqua4All, NCDO (Nationale Commissie Duurzame Ontwikkeling), Samen Verder en de scholen, kon een project met touwpompen, latrines en tuintjes gerealiseerd worden. Een 25-tal leerlingen van middelbare scholen (ook uit de regio) hebben 6 ha. bomen geplant en die doen het goed! Er zijn contacten gelegd met diverse scholen in de regio, die contacten onderhouden met scholen in Burkina Faso. Naar schatting zijn ongeveer 200 projecten in deze periode gerealiseerd, voor ongeveer €2 miljoen. Heel veel mensen hebben meegeholpen om dit mogelijk te maken: vaste bijdragers en veel individuele giften. Waarvoor onze dank!

consultatiebureau

consultatiebureau

tuin

De tuin van de vrouwen: 14 ha. voor ruim 300 vrouwen!

boompjes

de nog prille boompjes met een anti-erosie dijkje

goederen

Een deel van een zending goederen uit Geldrop