Terugblik op bezoek uit Burkina

Bila en Salif zijn al lang weer in Burkina en druk bezig met het Touwpomp-programma. Toch hier een korte impressie van het bezoek. Beide heren hebben hier een geweldige en leerzame periode doorgebracht.

Ze hebben dat in diverse mails sindsdien benadrukt en bedanken en groeten iedereen die hun bezoek tot een succes en feest heeft gemaakt. En dat waren er gelukkig velen, en niet alleen vanuit de Geldropse gemeenschap. We hebben samen veel bedrijven bezocht die iets met water te maken hebben. Ze hebben daarbij veel opgestoken. Voor een deel kunnen ze daar hun voordeel mee doen in Burkina. Zo hebben we een bezoek gebracht aan waterschap de Dommel. We zijn daar zeer gastvrij ontvangen en ik moet zeggen dat we zelf ook veel hebben geleerd.

Salif aan het boren o.l.v. van Duffel sr.

Twee commerciële grondboorbedrijven hebben zich ingespannen om hen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen:
 De firma Ockhuizen uit Someren doet in de regio veel boringen, o.a. voor het plaatsen van warmtepompen. De boortechniek die daarbij gebruikt wordt is voor een land als Burkina weliswaar niet toepasbaar maar de belangeloze inzet van onze begeleiders was hartverwarmend. Bovendien hebben ze toegezegd om bij collega–bedrijven te vragen naar spullen die in Burkina gebruikt kunnen worden bij het boren en bij de irrigatie..

een soortgelijke motorpomp is ons geschonken door fa. Van Duffel

Wel direct toepasbaar is de techniek die de firma van Duffel uit België toepast. Zij doen boringen voor sproei-installaties voor tuinen. We zijn bij een tweetal boringen aanwezig geweest en bij de tweede werd het werk overgelaten aan de Burkinezen. De firma van Duffel heeft ons een motorpomp geschonken die ze zelf niet meer gebruikten. Deze is door transportbedrijf Frans de Beer helemaal gratis gereviseerd en werkt prima. De pomp is inmiddels met de vrachtwagen aangekomen in Ouagadougou.

bezoek aan één van de scholen

De ontvangsten op de diverse basisscholen in Geldrop, Vught en Oirschot waren een feest. Bila en Salif genoten zichtbaar van de door de kinderen gestelde vragen. Er waren “filosofische” vragen bij zoals “waar komt water vandaan”. Het antwoord “van de regen die verdwijnt in de grond” bevredigde maar half, want de vervolgvraag was “waar komt de regen vandaan”.

Met de vendeliers op de Mei'se Mèrt

Trouwens ook door de grote opkomst en de hartelijkheid van de mensen in het Kruispunt bij de verwelkoming. Verder hebben we de beide meiden van het Jan van Brabant college die in 2008 mee geweest zijn naar Burkina, bezocht. Toen we daarna samen met hen naar de kermis in Deurne zijn geweest keken ze hun ogen uit. Wij als 60-plussers trouwens ook!

even uitblazen na een rondje Geldrop

Dank nogmaals aan allen die ze hebben uitgenodigd voor lunch of diner, of anderszins hun steentje hebben bijgedragen.

Piet Bakker