Trouwen in Burkina Faso

Jannie en Simon van der Maal hebben de bruiloft van Roeland van den Bos en Julienne Sawadogo bijgewoond in Ouagadougou op 30 oktober 2010.

Een prachtige, airconditioned, zaal van het centrale gemeentehuis, gevuld met kleurige geklede mensen was het eerste decor voor de officiële huwelijksbevestiging. Een humorvolle loco-burgemeester, die enkele kleine oneffenheden in de ceremonie glad streek bevestigde het huwelijk.

Oui!

Buiten kon iedereen, die niet voor het feest was uitgenodigd het bruidspaar feliciteren. En er werden foto’s gemaakt in allerlei samenstellingen van familie en vrienden.

Daarna ging men onder luid getoeter naar de feestzaal. Ongeveer 500 genodigden vulden de mooie zaal. Over een rode loper en na het doorknippen van een lint kwam het bruidspaar binnen. Tijdens de speeches van vertegenwoordigers van beide families en vrienden werden de gasten voorzien van eten en drinken. Het bruidspaar mocht een driedelige bruidstaart aansnijden met bovenop een blank bruidspaar. Kennelijk hebben ze geen bruin/witte poppetjes. Een bandje en een koor zorgden voor de muzikale omlijsting. Op een gegeven moment kwam de stemming er in en ging men staan om te dansen op het ritme van de band. Ook bruid en bruidegom kwamen los. Tot slot van deze festiviteiten ging men het bruidspaar feliciteren en cadeaus overhandigen. Ik heb namens degenen,die de wenskaart in het Kruispunt hebben getekend de gelukwensen overgebracht. U was er een beetje bij en het bruidspaar vond dat zichtbaar geweldig.

Bruidsmeisjes

Thuis bij de moeder en tante van Julienne ging het feest van eten en drinken verder. Door een groepje wijze en oudere mannen werd op traditionele wijze over de huwelijksverbintenis beraadslaagd. Toen men, na overleg met de wijze en oudere vrouwen, het eens was geworden werd er luid geapplaudisseerd. Tot slot droeg de beste vriendin van Julienne een grote mand met huisraad op haar hoofd het huis uit, gevolgd door het bruidspaar. Dit symboliseerde het uit huis gaan van de bruid, om samen met de bruidegom naar een ander huis te gaan om daar te gaan leven. Jannie en ik hebben genoten van het hele feest. Het was een geweldig feest en een bijzondere gebeurtenis!

Simon van der Maal