beschilderde kalebassen

We popelen om te vertellen …

Ja, en als we dan terug zijn uit Burkina Faso, dan heb je zoveel indrukken opgedaan dat je ineens héél veel wilt ondernemen. Je wilt van alles, maar het meest verstandige is om alles eerst eens even goed te laten bezinken….. Maar wat wel meteen mijn aandacht vroeg waren de scholen. Ik wilde hen zo snel mogelijk gaan vertellen hoe het met de leerkrachten en de leerlingen gaat.

Simon van der Maal had een leuke film gemaakt van alle beelden die hij in Burkina vastgelegd had. Een film die zowel informatief was, als ook leuk voor de kinderen om naar te kijken. Ook hadden we van iedere bezochte school in Burkina een stukje film gemaakt.

En dan ga je aan het bellen. We mochten al vrij snel op basisschool Het Anker komen. We hebben op 15 april (Simon en ik ) een filmvoorstelling gegeven aan groep 5-6-7 en 8 en vragen laten stellen, was erg leuk. Ook de tekeningen die we meekregen hebben we overhandigd en het verhaal van de vele moeite die de directeur Hr.Kouka deed , verteld : dat hij vele kilometers met zijn brommer reed om alsnog op onze terugweg tekeningen mee te geven voor de kinderen van het Anker. Ik had een mooi fotoboek voor de school gemaakt met leuke foto’s van onze reis, foto’s over het speelgoed van daar, foto’s van kinderen en natuurlijk foto’s van de kinderen en de school in Singa. En natuurlijk een uitgebreid verslag van de vorderingen op de school in Singa.

Op 20 mei gingen Simon en ik naar basisschool het Klokhuis waar we ook erg welkom waren. We zijn alle klassen langs geweest en iedere klas op hun eigen niveau verteld over onze reis en film laten zien, was een groot succes. Makkelijk werkt dat met die digitale borden in de klas. Ook daar de tekeningen overhandigd die de kinderen van Kourpelé gemaakt hadden . Tevens een uitgebreid verslag afgegeven over de situatie op de school en ook het fotoboek aangeboden.

beschilderde kalebassen

beschilderde kalebassen

Daarna was het de beurt aan basisschool het Vijfblad, die groots uitpakte met een hele Afrikaweek die duurde van maandag 23 mei t/m vrijdag 28 mei. De vrijdag ervoor hadden Simon en ik op het podium van de grote hal de kans gekregen om een tentoonstelling over Burkina Faso in te richten. Daar ik al lang wist dat die tentoonstelling er aan kwam, had ik al aardig wat spulletjes meegenomen van mijn reis. Een tentoonstelling voor kinderen verlangt natuurlijk toch andere spullen om te laten zien dan voor volwassenen. De maandag startte met een voorstelling van de Zongofamilie, een prachtig theater helemaal in de stijl van het leven in Afrika, waarin niet alleen veel werd verteld over het leven daar, maar ook moesten ze opdrachten vervullen zoals water dragen, hutten vegen en matjes oprollen etc. Ook werd er veel muziek gemaakt.

muziek maken

muziek maken

Op het eind van de dag werd er door een groot aantal leerlingen een concert gegeven op een flink aantal Afrikaanse instrumenten in de grote hal. Tevens kregen ze toen van mij een opdracht om in die week per klas een brief aan de school in Soala te sturen met een van te voren bepaald onderwerp (bv Geldrop-sporten- Nederlands eten- de school etc.) Als u wat meer over de Zongofamilie en hun theater wilt weten, kijk dan eens op de website www.dezongofamilie.nl.

Toen heb ik ze ook het fotoboek aangeboden, het verslag van de school in Soala, alle tekeningen die ik meegekregen had en ik heb ze een echt Afrikaans schilderij cadeau gedaan dat op school opgehangen zou worden.

In de loop van de week werd er van alles gedaan, theater ,dansjes ingestudeerd, kalebassen beschilderd die ze van ons hebben gekregen, Afrikaanse dieren gemaakt, hutjes nagebouwd en allerlei instrumenten werden er gemaakt. Op donderdag zijn we ook voor hen de film gaan draaien met alle klassen tegelijk in de hal. Ook konden ze vragen stellen en dat is altijd heel leuk, ze willen heel veel weten, en het prettige is dat ik nu ook uit eigen ervaring kan vertellen. ’s Avonds was er een “kijkavond“ voor ouders, grootouders, broers en zussen en andere belangstellenden en konden we doorlopend de film laten zien. Toen de slotdag. Alle klassen ben ik langs gegaan met een grote enveloppe om de opdrachten op te halen. Sommige klassen hadden niet goed begrepen dat het 1 brief per klas moest zijn, het paste natuurlijk wel in de enveloppe, alleen moest ik er nu 40 in het Frans vertalen…… En dan nog de tentoonstelling afbreken. Maar wat waren we tevreden met zo ontzettend veel aandacht voor Afrika en Burkina in het bijzonder.

In het najaar gaan we een bezoek brengen aan basisschool De Korenbloem in Oirschot en van basisschool de Bron hopen we ook nog een uitnodiging te krijgen. Al met al drukke dagen geweest , maar wel weer veel aandacht voor onze projecten gehad en de scholen vonden het goed te horen dat het leerlingenaantal stijgt op alle scholen en dat er overal meer meisjes dan jongens naar school gaan. Dit is zeker te danken aan mevr.Elizabeth, de vrouw van de Chef, die dat steeds maar weer onder de aandacht brengt bij de vrouwengroepen. We hebben gemerkt dat door film en foto’s en door tekeningen en brieven over en weer te brengen, en natuurlijk door het bezoek afgelopen januari aan Burkina, dat dat toch de band met de scholen weer eens aanhaalt.

Lucy Hermsen