Burkina Faso

Burkina Faso

Burkina Faso is een van de kleinere landen van Afrika. Het ligt niet aan zee en heeft geen bevaarbare rivieren. Voor een groot deel is het gelegen in de SAHEL-zone.

De grenzen zijn een typisch product van de kolonisatie: deze gaan dwars door de diverse bevolkingsgroepen heen.

De oppervlakte bedraagt ca. 295.000 Km2 en is daarmee ongeveer 8 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 11 miljoen inwoners. De hoofdstad, Ouagadougou, heeft ruim 1 miljoen inwoners, de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso, 400.000. Daarnaast zijn er nog 8 grotere steden met inwonertallen die variëren van 130.000 tot 40.000. In de steden wonen rond de 2,5 miljoen mensen. De overigen wonen in ruim 7.000 dorpen en vlekken, waarvan het inwonertal tussen de 150 en de 4.000 ligt, de meeste dorpen zijn echter klein. Vierduizend inwoners in een dorp is een uitzondering, 1000 is regel.

Het land is voor het overgrote deel bedekt met een savanne-achtige begroeiing, behalve in het Zuiden en Zuid-Westen, waar nog iets van bossen te vinden is.

Het klimaat is subtropisch, met twee duidelijke seizoenen: een regentijd, van juni tot oktober, en een droge tijd, van oktober tot maart. Hiertussen ligt een overgangstijd, die vochtig en heet is. Dit klimaat is — mede door de relatief geringe regenval — oorzaak van veel problemen, waarover later meer.

De bevolking bestaat uit een groot aantal verschillende etnische groepen, waarvan de voornaamste zijn: de Mossi (ca. 45% van de bevolking), de Bobo, 10 procent, de Lobi, Peuhl, Gourmantché, ieder met ca. 8 procent.

Hoewel de Mossi dominant zijn, is hun taal, het Moré, niet de officiële taal van het land. Dat is het Frans, overgebleven van de kolonisatie door Frankrijk. Het grote aantal dialecten in het Moré is daar ook debet aan: er zijn ongeveer 60 verschillende dialecten!