Na de onafhankelijkheid
Na 1960 is er een regelmatige wisseling geweest van democratie naar militair bewind. In eerste instantie veroorzaakt door het feit, dat de leden van het parlement ‘corruptie’ hoog in hun vaandel hadden staan. Het parlement werd aan de kant gezet, het land werd geregeerd door een groep militairen. Tot aan 1984 traden de militaire regeringen terug om het opnieuw met een gekozen parlement te proberen. Dit waren allemaal onbloedige staatsgrepen. In 1984 greep kapitein Thomas Sankara de macht. Dit was in feite de eerste bloedige omwenteling, al was het met een zeer beperkt aantal slachtoffers. In 1986 werd hij opzij gezet door zijn mede-regeerder, kapitein Blaise Compaoré, en vermoord. Deze regeerde het land met vaste hand en in principe als alleenheerser. Ook heeft hij de naam van het land, Haute Volta, veranderd. Het land heet nu Burkina Faso. Deze naam betekent: ‘Het land van de rechtvaardige mensen’.
In 1994, onder druk van opponerende politici, kwamen de eerste verkiezingen, zowel voor parlement als voor president. Het lag voor de hand, dat Compaoré gekozen werd als president, terwijl in het parlement een groot aantal partijen vertegenwoordigd was, met als grootste die van Compaoré.
Het bestuur op dit moment, 2002, kan min of meer democratisch worden genoemd. Er zijn geen echt grote tegenstellingen – al wordt door met name de studenten regelmatig tegen de regering betoogd. Eén van de redenen hiervoor is, dat het overgrote deel van de bevolking niet in politiek is geïnteresseerd. Hun belangrijkste zorg is: ‘Wat eten we vandaag’, hun tweede: ‘Wat zullen we morgen eten’. Er is eenvoudig te weinig inkomen om aan iets anders te kunnen denken.